28. november presenterte forfatter og hovedperson historien og boka for et lydhørt publikum ved Nidaros Pilegrimsgård.
–Det er lang vei fra å komme til landet som språkløs flyktning til å spørre en journalist om hjelp til å skrive historien, innledet Guro Merakerås.
Og nettopp historien er så voldsom og sår. Mariam ble solgt og giftet bort som 12-åring. Mishandlet og voldtatt gjennom flere år til hun hadde gitt opp håpet om noensinne å få et liv.
![](https://heimdalsbladet.no/wp-content/uploads/2024/12/Guro-Kulset-Merakeras-og-Mariam-Rasouli-bokbad.jpg)
Men så hadde hun bestemoren sin. Hennes mantra var ”det er aldri for sent Mariam”.
Mariam bruker den norske friheten til å fortelle ærlig om livet som flyktning og innvandrer.
–Det har vært en vanskelig skriveprosess, forteller forfatter Guro Kulset Merakerås, men
som har følt støtten fra utallige undertrykte kvinner: Fortell vår historie, snakk så høyt at du får vondt i halsen, fortell, fortell!
–I Afghanistan har kvinner ingen verdi, fortalte Mariam.
![](https://heimdalsbladet.no/wp-content/uploads/2024/12/Bok-Jeg-Er-Mariam-218x300.jpg)
–Kvinner vet ikke noe om frihet, de er innesperret. Før hadde jeg blåmerker fordi jeg ble slått. Nå har jeg blåmerker fordi jeg må klype meg selv i armen. Frihet! Hver gang jeg ser trær som vokser, en blomst som blomstrer eller en mann som holder sin kone i hånda må jeg nesten klype meg i arma. Er dette sant? Jeg er i paradiset!
Mariam har tidligere utgitt romanen “Blomsten og trollet” på et lite, lokalt forlag. På den forsida er det en burkakledd kvinne.
–Hun er modig som nå tar steget til å gi ut bok på landets største sakprosaforlag. Ei bok med hennes eget ansikt og navn på forsida, i gullskrift! sier Merakerås, som tror mange vil bli sjokkert over å lese det Mariam forteller.