-Forskning viser at høytider som jula kan øke stressnivået i parforhold og familier. Mange par- og familieterapeuter rapporterer også om økt pågang i januar, forteller Jannicke Jameson (44)
Jameson har i flere år jobbet i det offentlige, samt de siste 10 årene også som privatpraktiserende terapeut. I høst startet hun og Sigrid Bang (35) opp Takt terapeutene.
-Å kunne bistå mennesker i krevende livssituasjoner og bidra til positiv endring gir oss en dyp følelse av mening, forteller Bang som i flere år har jobbet med par og familier ved familievernkontoret i Trondheim.
Ulike utfordringer
Terapeutene forteller at etablerte par ofte har helt andre utfordringer knyttet til julefeiringen enn nye par.
-Etablerte par kan ha opparbeidet seg mønstre og forventninger som kan føre til konflikter, spesielt hvis det er uenighet om tradisjoner eller familiebesøk. Nye par kan derimot oppleve usikkerhet rundt hvordan de skal feire sammen, hvilke tradisjoner de skal følge, og hvordan de skal fordele tiden mellom sine respektive familier, forklarer Jameson.
Bang legger til at jula kan være spesielt utfordrende for familier der der det er bonusbarn inne i bildet.
-Både barn og voksne bringer med seg sine egne tradisjoner, og det å skape nye fellestradisjoner kan være krevende. Utfordringen forsterkes når dette også må kombineres med svigerfamilier og tidligere partnere. Julen kan derfor være en krevende tid for mange nyetablerte par og familier.
Jameson og Bang forteller at det er mange ulike årsaker til krangling og konflikter i jula, men at noen årsaker går igjen oftere enn andre.
De 5 vanligste årsakene til krangling og konflikter i jula
- Urealistiske forventninger Høye forventninger til en perfekt jul kan føre til skuffelse og frustrasjon når realiteten ikke matcher.
- Familieforpliktelser Uenighet om hvilke familier man skal besøke, og hvor mye tid man skal tilbringe med hver familie, kan skape spenninger.
- Økonomi Gavekjøp og andre utgifter kan føre til økonomisk stress og uenig-heter om pengebruk. Man kan også føle seg utilstrekkelig hvis man ikke kan «gi» det man ønsker.
- Tidspress Mange arrangementer og forpliktelser kan føre til at par føler seg overveldet og mangler tid til hverandre.
- Kommunikasjonsproblemer Manglende eller dårlig kommunikasjon om ønsker og behov kan føre til misforståelser og konflikter.
Skreddersydd terapi
Jameson forteller at man i Takt Terapeutene har fokus på at alle hele tiden skal føle seg sett og forstått.
-Vi har et stort fokus på å skape trygghet i våre møter. Vi ser også at par setter stor pris på å få praktiske verktøy og samtaler med fokus på konkrete mål, forteller hun.
Bang sier terapien skreddersys til paret og familiens unike behov og utfordringer.
-Prosessen starter ofte med en oppstarts samtale hvor vi blir kjent med paret eller familien. Deretter setter vi opp en plan med mål og metoder. Gjennom terapien vil man få verktøy og teknik-ker for å håndtere konflikter, forbedre kommunikasjonen og styrke relasjonen. Å finne en terapeut som passer godt for paret, er avgjørende for å lykkes
Terapeutene sier det også er mye man kan gjøre selv for å pleie forholdet i jula.
5 tips om hvordan man kan pleie parforhold og familie-relasjoner i jula:
- Kommuniser åpent Del tanker og følelser, og lytt til partnerens perspektiv. Åpen kommunikasjon gjør det lettere å samkjøre forventninger.
- Anerkjenn hverandre Vær oppmerksomme på partnerens innsats, og uttrykk takknemlighet. Små gester, som anerkjennende ord eller en klem, kan utgjøre en stor forskjell.
- Sett grenser Vær tydelige overfor familie og venner om hva dere har kapasitet til, og ikke vær redde for å si nei til aktiviteter som kan føre til overbelastning.
- Planlegg sammen Sett dere ned i for-kant og diskuter forventninger, budsjett og planer for høytiden.
- Prioriter tid sammen Avsett tid til å være sammen som par, uten andre forpliktelser. Dette kan være en spaser-tur, en filmkveld eller en annen felles aktivitet.
Jameson og Bang understreker at ingen parforhold er uten utfordringer og at det å jakte på det perfekte, problemfrie forholdet er urealistisk
-Et godt forhold krever daglig innsats fra begge parter. Små handlinger
i hverdagen, som oppmerksomhet og anerkjennelse, skaper grunnlaget for å håndtere tøffere tider. Nøkkelen til et langvarig og trygt parforhold ligger i å se og verdsette hverandre, og å opprettholde en trygg kommunikasjon der både det gode og det vanskelige kan deles, forteller de.
-Ingen skam å gå i terapi
Jameson og Bang sier det blant mange nordmenn fortsatt er en viss motstand mot det å oppsøke en terapeut.
-Mange opplever en skam ved det å skulle dele med andre at man strever eller at man ikke får det til sammen. I en verden hvor sosiale media er framtredende er det lett å tenke at alle får det til eller at andre framstår som perfekt. Da kan det være utfordrende å erkjenne at man selv strever i parforholdet sitt. Det er viktig å forstå at det å søke hjelp er et tegn på styrke og et ønske om å forbedre forholdet, avslutter de.