-Annonse-spot_imgspot_img

På fisketur med hele Trondheims «feskhandler»

Heimdalsbladet ble med hele byens "feskhandler" på sjøen for å oppleve litt av hvilket arbeid som ligger bak den lekre fiskedisken i Søbstadvegen 4.

-Annonse-spot_img

«Det er ikke sandt, at Havet er troløst; thi det har aldri lovet noget«, sier Alexander Kielland i Garman & Worse.

Etter å ha vært med Morten Stenersen på Orkdalsfjorden en dag er vi usikre på om han rekker å filosofere særlig mye i «arbeidstida», men målet er i hvert fall å fylle minst én av de medbrakte plasttønnene.

Det vil i så fall gi 90-100 kilo ren fisk, et godt bidrag til fiskedisken i butikken.

Folk fra hele byen er innom fiskebutikken på Heimdal.

Dagen startet i 07-tida med bil til båthavna i Børsa. Der ligger hans 22-foter alubåt klar med en 150-hester Honda-motor bak.

Så går turen i tussmørket forbi Viggja mot garnlenken langs Geitastranda

Orkdalsfjorden er en dyp og strømfull fjord, så her er det mulighet for få mange fiskearter. Også byfiskerne drar rundt Byneset hit til fjorden, friskt vann og godt fiske lokker.

Det er primært lyr og sei Morten satser på i dag. Flyndregarnene skal først trekkes neste dag.

Skalldyr er en viktig del av sortimentet hos Fiskhandler’n.

Det er alltid spennende å dra garn, men en krevende jobb i all slags vær. Sjøen er ikke alltid så «flat» som i dag.

Å være fisker regnes som landets farligste yrke, hele 156 fiskere har omkommet siden år 2000. Men Morten Stenersen er sikkerheten sjøl, er sjelden alene ombord og har alle nødvendige sikkerhets- og hjelpemidler med seg.

Morten Stenersen har kjøpt bygningen Søbstadveien 4 av sin far, utvidet både butikk -og disk- størrelse og befestet Heimdals stilling som fiskebutikk-sentrum, med et usedvanlig godt opparbeidet rykte for både kvalitet og bredde i tilbudet.

Wenche Foldahl står klar med fersk kveite. –Det er bare å stikke innom, oppfordrer hun.

I mange sosiale lag rundt om i byen og omegn blir butikken på Heimdal trukket fram som et godt eksempel hvor folk gjerne handler, gjerne med et element av sjølskryt:

–Ja, den hær fesken har æ handla på Heimdal, hos Fiskhandler’n!

På Google har butikken over 300 anmeldelser, et høyt tall, og de er nærmest enstemt positive. Til og med fra nordlendinger.

Overklassemat?

Som alt annet har fisk og sjømat blitt dyrere. Morten Stenersens egen innsats som fangstmann bidrar til å holde hjulene i gang.

–Den prisen vi tar må vi rett og slett ha, sier Morten, som ikke forventer å bli rik av forretningen. Nedleggelsene i Ravnkloa og Taraldsgårdsveita er bevis på det.

Han har drevet Fiskhandler’n Heimdal AS siden 2007. I Norges tredje største by er han nå den eneste rene fisk- og sjømatbutikken. Men optimismen er på plass.

Han vurderer å en gang å kjøpe en sjark og slippe å være i åpen båt hele tida, selv om det også har sine fordeler.

Med ferdig trukkede garn er tønna full. Morten går løs på sløye-jobben mens kursen settes tilbake til havn i Børsa, med hundrevis av forventningsfulle måser på slep.

Ved kai er det tid for båtvask og rydding av garn og utstyr. Vel tilbake i butikken legges fisken på is over natta, og tilbys fersk og særdeles kortreist i disken til forventningsfulle kunder neste morgen.

LES OGSÅ:

LES PAPIRAVISA:

spot_img
-Annonse-spot_img

SISTE SAKER

-Annonse-spot_img
-Annonse-spot_img