28. november presenterte forfatter og hovedperson historien og boka for et lydhørt publikum ved Nidaros Pilegrimsgård.
–Det er lang vei fra å komme til landet som språkløs flyktning til å spørre en journalist om hjelp til å skrive historien, innledet Guro Merakerås.
Og nettopp historien er så voldsom og sår. Mariam ble solgt og giftet bort som 12-åring. Mishandlet og voldtatt gjennom flere år til hun hadde gitt opp håpet om noensinne å få et liv.
Men så hadde hun bestemoren sin. Hennes mantra var ”det er aldri for sent Mariam”.
Mariam bruker den norske friheten til å fortelle ærlig om livet som flyktning og innvandrer.
–Det har vært en vanskelig skriveprosess, forteller forfatter Guro Kulset Merakerås, men
som har følt støtten fra utallige undertrykte kvinner: Fortell vår historie, snakk så høyt at du får vondt i halsen, fortell, fortell!
–I Afghanistan har kvinner ingen verdi, fortalte Mariam.
–Kvinner vet ikke noe om frihet, de er innesperret. Før hadde jeg blåmerker fordi jeg ble slått. Nå har jeg blåmerker fordi jeg må klype meg selv i armen. Frihet! Hver gang jeg ser trær som vokser, en blomst som blomstrer eller en mann som holder sin kone i hånda må jeg nesten klype meg i arma. Er dette sant? Jeg er i paradiset!
Mariam har tidligere utgitt romanen “Blomsten og trollet” på et lite, lokalt forlag. På den forsida er det en burkakledd kvinne.
–Hun er modig som nå tar steget til å gi ut bok på landets største sakprosaforlag. Ei bok med hennes eget ansikt og navn på forsida, i gullskrift! sier Merakerås, som tror mange vil bli sjokkert over å lese det Mariam forteller.