I et lite skogholt ved krysset Johan Tillers veg og Vestre Rosten har det i lang tid blitt hamret og spikret til den store gullmedalje.
Flere foreldre ved Breidablikk skole gikk nemlig for noen uker siden sammen og bestemte seg for å bygge en god gammeldags trehytte hvor barn og unge i nabolaget kunne få utfolde seg.
-Det hele startet med at yngstesønnen og to kamerater kom og sa at de ønsket å finne på noe artig ute istedenfor å sitte inne og spille dataspill, forteller initiativtaker Lena Feragen (50)
Trehytte
Guttene hadde lyst til å bygge en trehytte og Feragen foreslo derfor at de skulle sykle rundt i nærområdet for å se om de kunne finne et egnet tre.
Samtidig la trebarnsmoren ut en melding på Facebook-siden til 4. klasse ved Breidablikk skole.
-Flere foreldre tente på idéen og plutselig var vi en 7-8 voksne som stod klare til å hjelpe til med byggingen. Rektor ved Breidablikk skole syntes idéen om en trehytte var helt topp og i tråd med SteinSaksPapir-prosjektet som dreier seg om inkludering og foreldreengasjement, forteller Feragen.
Foreldrene ble enige om at det lille skogholtet mellom fotballbanen og gamle Breidablikk skole måtte være en utmerket plass for en trehytte.
Da trehytta ville bli liggende på et kommunalt område ble det sendt en søknad til kommunen hvor man redegjorde for prosjektet og tanken bak det hele.
-Både barn og voksne ble hoppende glade da vi etter noen uker fikk positivt svar på søknaden, forteller Feragen.
Pilotprosjekt
Prosjektleder Stine Ruud i Kommunalteknikk i Trondheim kommune synes en trehytte i nærheten av fotballbanen og Heimdalshallen hørtes spennende ut.
-Aktiviteter som fører til at barn er mere ute og leker er absolutt noe kommunen ønsker å tilrettelegge for. På Kommunalteknikk, avdeling for Byrom og grønnstruktur jobber vi for tiden med et flerårig prosjekt der vi skal oppgradere friområder og parker rundt om i byen med mer lek og aktivitet, forteller Ruud.
Forrige fredag var Ruud og flere fra kommunen på befaring ved trehytta.
-Da trehytta ligger på kommunalt område er det en del lover og regler vi må påse blir fulgt. Dette var et prosjekt vi kunne godkjenne under en del klare forutsetninger, forklarer hun.
Ruud sier trehytta på mange måter blir et slags pilotprosjekt i kommunen.
-Det som er viktig i slike prosjekter er at man har voksne personer som følger opp det hele. I dette tilfellet vil det være snakk om å sjekke at det ikke stikker ut spikere eller at planker eller tau har løsnet. Man må også påse at vegetasjonen ikke blir skadd og at hytta ikke fører til økt forsøpling i området , forklarer Ruud.
Åpning
Feragen forteller at det nå kun gjenstår noen småting før trehytta er helt ferdig.
-Det gjenstår litt på taket i tillegg til at hytta skal males. Vi satser på offisiell åpning siste uka i juni.
Feragen forteller at barn og voksne i nabolaget ønsker å rette en stor takk til Trondheim kommune for å ha gitt tillatelse til prosjektet.
-Vi er utrolig glad for den tilliten som vi har blitt vist av kommunen. Dette prosjektet har knyttet lokalsamfunnet rundt Breidablikk tettere sammen. Det er barn i hytta fra tidlig morgen til sent på kveld.
Feragen ønsker også å takke HauCon AS i Trondheim som bidro med trelast og til Bygger’n Heimdal som også stilte opp med materialer.
-Bygger’n har noe som heter Sløydmillionen hvor man gir støtte til sløydprosjekter der barn er med og der prosjektet bidrar til å gjenreise byggegleden. Det vil jeg absolutt si at dette byggeprosjektet har bidratt til! Barna har opplevd mestring og fellesskap, og de har skapt sin egen lekeplass. Helt magisk, avslutter Feragen.