Mistenker at gjedde er satt ut ulovlig i Hestsjøen

-Kan i verste fall fortrenge ørretbestanden i vannet, forteller naturforvalter Morten Haugen i Trondheim kommune.

-Annonse-spot_img

Klima og miljøenheten i Trondheim kommune mistenker at noen skal ha satt ut gjedde ulovlig i Hestsjøen.

I forrige måned kunne nemlig Trondheim og omland fiskeadministrasjon (TOFA) melde at en sportsfisker hadde fått en fire kilos gjedde på kroken ved det populære badevannet.

-Gjedda er en uønsket fremmedart som gi store økologiske konsekvenser i Hestsjøen. Ikke minst gjelder dette den stedegne ørretbestanden, forteller naturforvalter Morten Haugen.

Naturforvalterne Morten Haugen (t.v.) og Terje Nøst i Trondheim kommune klargjør utstyret før prøvefiskingen etter gjedde i Hestsjøen.

Torsdag var Haugen sammen med kollega og naturforvalter Terje Nøst oppe ved Hestsjøen for å gjennomføre prøvefiske med garn og elfiskeapparat.

Strakstiltak

-I samråd med ulike faginstanser har vi valgt å gjøre et forsøk med garn selv om det generelt er vanskelig å fange gjedda på denne måten. Enkelt fortalt så setter vi garnet på utsiden av de grunne områdene før vi forsøker å skremme eventuelle gjedder som svømmer lenger ut i vannet inn i garnet, forklarer Nøst.

Haugen forteller at det i slutten av mai ble gjennomført et elfiske i strandsonen hvor det ble søkt etter gjeddeyngel og små gjedder i de grunne områdene av Hestsjøen.

-Selv om ingen gjedder ble fanget eller observert under elfisket så er det allikevel viktig med ytterligere undersøkelser. Dette da de økologiske konsekvensene av å la gjedda formere seg vil være såpass store. I første omgang vil vi holde på med prøvefiske med garn en uke fremover.

Naturforvalter Morten Haugen og naturforvalter Terje Nøst i Trondheim kommune forsøker å fange eventuelle gjedder i Hestsjøen.

Både elfisket og prøvefiskingen med garn er ment som strakstiltak for å forsøke å skaffe seg en oversikt over hvor stor forekomsten av gjedde i Hestsjøen faktisk er.

Skal man klare å fjerne en eventuell gjeddebestand helt må det imidlertid sterkere lut til.

-Da utfisking vil være svært vanskelig vil rotenonbehandling sannsynligvis være det eneste alternativet. I 2016 forsvant gjedda sammen med fiskearten mort helt i både Ilavassdraget, Kyvannet, Lianvatnet og Haukvatnet etter rotenonbehandling, opplyser Haugen.

Miljøkriminalitet

I følge Haugen er det første gang at gjedda er påvist i Hestsjøen.

Hestsjøen er et populært fiskested både sommer som vinter. Her fra Bymesterskapet i isfiske i 2019.

-De siste 30-50 årene har det skjedd en rekke introduksjoner av gjedde i Trondheimsregionen. Særlig gjelder dette vann i Malvikmarka og i Jonsvannområdet. Også i Selbusjøen er det mye gjedde. Det er imidlertid første gang at gjedda er påvist i Hestsjøen.

Haugen sier at det å sette ut gjedde i et vann den ikke hører hjemme er å betrakte som miljøkriminalitet og at kommunen nå vurderer å anmelde forholdet.

-Gjedda er en fremmed fiskeart med «svært høy risiko» i følge fremmedartslista til Artsdatabanken. Dette er derfor noe både kommunen og politiet ser alvorlig på.

-Gjedda blir jo gjerne betegnet som en glupsk rovfisk med til dels skarpe tenner. Utgjør den noen fare for badene i Hestsjøen?

-Folk kan fortsatt trygt ta seg en dukkert på Hestsjøen. Gjedda utgjør nemlig ingen fare for de badene. Vi ønsker imidlertid at publikum som observerer gjedde i vannet, eller som hører om neon som har fisket gjedde i Hestsjøen tar kontakt med oss, avslutter Haugen.

PS! Hestsjøen er på det dypeste ca 14-15 meter. Gjennomsnittdybde er rundt 10 meter. Det er bratt opp på sidene bortsett fra ved inn- og utløpet hvor det er grunne partier.

-Annonse-spot_img
LES OGSÅ:
-Annonse-spot_img
-Annonse-spot_img

SISTE SAKER