Kameratgjeng fra Heimdal hjalp Olena (32) flykte til Norge

I 2014 var en gjeng heimdalinger på guttetur i Ukraina. Lite viste de at de åtte år senere skulle hjelpe sin unge guide med å flykte landet.

-Annonse-spot_img

På Fellini Restaurant i Heimdal sentrum sitter en kameratgjeng og diskuterer krigen i Ukraina som hadde startet uka før. De er opprørt over TV-bildene fra det østeuropeiske landet og føler at de må foreta seg noe.

For et eller annet sted i bomberegnet rundt hovedstaden Kyiv befinner 32 år gamle Olena Ivashkina seg. En kvinne heimdalingene hadde blitt kjent med åtte år tidligere da de var på guttetur til Ukraina.

-Vi er en gjeng heimdalinger som har kjent hverandre siden tiden på Åsheim skole. Hver tirsdag møtes vi til en tur i marka eller en mimrerunde i områdene vi vokste opp. For en del år siden bestemte vi oss også for at vi ønsket å se litt mer av verden. Hver høst drar vi på det vi kaller «dannelsesreiser» i Europa, forteller Odd Jomar Hov (68)

Den første turen gutta dro på var til Dublin i 2005. Siden har det blitt turer til en lang rekke europeiske storbyer. Fellesnevneren har vært fotballedle dråpergod musikk og lokal kultur.

Kameratgjengen møtes hver tirsdag. Her fra Fellini restaurant i Heimdal sentrum. (Foto: privat)

-I tillegg til fotballkamper og konserter med band som U2 og Rolling Stones, så har mye av tanken bak turene vært at vi ønsker å lære noe om områdene vi besøker. Derfor har vi hatt med oss lokale guider rundt. Skal man få mest mulig utbytte av en langhelg så kan det være lurt å planlegge litt på forhånd, forklarer Hov.

I oktober 2014 dro kameratgjengen på tur til Ukraina. Hov hadde på forhånd fått tips om en lokal guide fra en kollega på jobben.

-Olena viste seg å være en utrolig hyggelig og kunnskapsrik person. Hun viste oss rundt i Kyiv hvor Maidan-opprøret noen måneder tidligere hadde funnet sted. Hun tok oss også med til Tsjernobyl noe som var en spesiell opplevelse.

Såpass fornøyd var heimdalingene med sin unge guide at når de i 2017 skulle besøke Minsk i Hviterussland, så var det igjen Olena som fikk jobben med å legge opp turen.

-Vi har hele tiden holdt kontakten med Olena. Da krigen brøt ut sendte hun oss bilder og videosnutter av situasjonen på bakken. Det gjorde sterkt inntrykk på oss alle, forteller Hov.

I 2014 var kameratgjengen fra Heimdal på besøk i Ukraina. (Foto: Olena Ivashkina)

Etter hvert som situasjonen ble verre for både Olena og foreldrene hennes hvor hun hadde søkt tilflukt, bestemte kameratgjengen seg for at de ville hjelpe den ukrainske kvinnen ut av landet.

-Det var på det tidspunktet allerede kommet ukrainske flyktninger til Norge og Trondheim. Olena er en resurssterk og kunnskapsrik person som vi mente kunne være til stor hjelp for norske myndigheter i arbeidet med å ta i mot flyktninger. Olena har et brennende ønske om å kunne hjelpe sine landsmenn som må flykte, forklarer Hov.

Kameratgjengen rullet derfor sammen penger til en flybillett fra Polen til Norge.

-Vi hentet Olena på Værnes natt til 1. april. Hun var sliten men ved godt mot. På forhånd hadde vi oppfordret henne å ta med alt av papirer, attester og utmerkelser. Dette slik at hun lettere kunne komme seg i jobb slik hun hele tiden har ønsket. Olena er nemlig en person som tar stolthet i å klare seg selv og som ikke ønsker å være til noen byrde.

Etter å ha bodd hjemme hos Hov og samboeren i Sørbruvegen på Heimdal i fire uker, bor nå Olena sammen med sin mor og far på flyktningmottaket på Vikhammar. For etter å ha gjemt seg i fem uker i kjellere og bomberom, klarte også foreldrene i slutten av april å komme seg til Norge.

Kameratgjengen fra Heimdal besøkte nylig ukrainske Olena Ivashkina (32) på flyktningmottaket på Vikhammer. Her overleverte 32-åringen et ukrainsk flagg som et tegn på sin takknemlighet. F.v.: Sverre Wold, Alf Augedal, Odd Jomar Hov, Olena Ivashkina og Vladimir Ivashkina.

Olena har nå fått et skriftlig vedtak om opphold- og arbeidstillatelse fra UDI og kan derfor begynne å jobbe. 32-åringen er teknologiutdannet på Master of science-nivå og har lang erfaring innen blant annet foto og videoproduksjon, hvor hun har hatt en rekke oppdrag for ukrainsk filmindustri, TV og kulturliv.

-Mange av oss ukrainske kvinner som har funnet tilflukt i Norge er unge og arbeidsføre. Vi håper at vi snarest kan komme i jobb slik at vi kan forsørge oss selv og våre familier mens våre menn gjør krigstjeneste på bakken i Ukraina, forteller Olena

Olena forteller til Bydelsnytt at hun ønsker å vende tilbake til Ukraina når situasjonen tillater det, men at hun ønsker å lære Norge bedre å kjenne.

-Norge er et fantastisk land. Den hjertevarmen vi som har flyktet har blitt møtt med er helt utrolig. Norge har utrolig mange flotte verdier som jeg ønsker å ta med meg når jeg vender tilbake til Ukraina, avslutter Olena.

-Annonse-spot_img
LES OGSÅ:
-Annonse-spot_img
-Annonse-spot_img

SISTE SAKER