Byr på fakta og fiksjon i nostalgisk fotballreise tilbake til 80-tallet

Trondheimsforfatteren Geir Jacobsen (47) er klar med sin andre bokutgivelse - "Drømmelaget".

I «Drømmelaget» tar Jacobsen oss med tilbake til 80-tallet hvor han byr på 14 ulike historier knyttet opp til fotballspillere som på en aller annen måte har betydd mye for forfatteren selv.

I «Drømmelaget» blandes fakta og fiksjon på en måte som har begeistret både Knut Espen Svegaarden i VG og kommentatoren Kenneth Fredheim i Discovery.

Vi møtte forfatteren ved Jernbanebyen aktivitetspark på Heimdal til en prat om 80-tallet og gamle fotballhelter.

-Ja her tilbrakte jeg store deler av barndommen. Spesielt om sommeren da vi var ute og sparket fotball fra tidlig morgen til sen kveld. Vi var kun hjemom når vi måtte hive i oss litt middag, erindrer Jacobsen.

Forfatteren forteller at grusbanen, som det var den gang, var et samlingspunkt også for de som ikke var så opptatt av selve spillet.

I boka «Drømmelaget» er trondheimsforfatteren Geir Jacobsen (bildet) innom både den kalde krigen, Hillsborough-tragedien og temaer som homofobi og rasisme.

-På 80-tallet vrimlet det av barn og unge i hele området. Uansett om man sparket fotball eller ikke så var man i løpet av dagen gjerne en tur oppom banen for å treffe andre. Slik sett fylte fotballen en viktig sosial funksjon i nærmiljøet.

Men om det krydde av unge fotballspillere på grusbanen uka gjennom, så var det på gitte tidspunkt på lørdagene betydelig mer glissent.

-For en fotballfrelst guttunge på 80-tallet var det selvfølgelig helt uaktuelt å skulle gå glipp av Tippekampen på NRK. Da lå vi langflate foran fjernsynet og skriblet ned stikkord som senere dannet et viktig grunnlag da vi skulle sette opp egne drømmelag.

«Drømmelaget» er trondheimsforfatterens andre bokutgivelse.

-Og nå har du altså på nytt satt opp et «Drømmelag». Hvor vanskelig var det å skulle velge mellom barndommens helter? Du har for eksempel Peter Shilton i mål. Mange ville kanskje satt en knapp på Ray Clemence?

-Akkurat når det gjelder Peter Shilton så ønsket jeg å fortelle historien om Maradonas skandaleomsuste scoring i VM-kvartfinalen mot England i -86 fra en annen synsvinkel – nemlig keeperens.

-Du har gjort mye research i forbindelse med boka. Har du først valgt hendelsene og temaene du har ønsket å skrive om for deretter å velge spillere, eller var det omvendt?

-Både òg. 80-tallet, sett fra et fotballperspektiv, var et kontrastfylt tiår hvor mye skjedde både på fotballbanen og ute i verden. I boka er jeg innom både den kalde krigen, Hillsborough-tragedien og temaer som homofobi og rasisme.

Drømmelaget utgis på Forlagshuset Publica og er i bokhandlerne fra midten av september.

LES OGSÅ:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

-Annonse-spot_img

SISTE SAKER